درد قفسه سینه از شایعترین مشکلاتی است که هم علل جسمی و هم علل روانی دارد. مقاله زیر توسط دکتر فرزانه روانپزشک متخصص خانم برای خوانندگان محترم سایتشان در مورد “شایع ترین علل درد قفسه سینه” نوشته شده است.
در ادامه تعدادی از مهمترین و شایعترین علل درد قفسه سینه به همراه توضیحی مختصر در مورد هر بیماری ارائه می شود.
حمله هراس یا حمله پانیک
اختلال حمله هراس شبیه به حمله قلبی است. علاوه بر درد قفسه سینه، ممکن است دچار تنگی نفس شوید، ضربان قلبتان بالا رود یا در دست ها یا پاها احساس بی حسی کنید. برخی مبتلایان نگران می شوند و احساس می کنند قرار است بمیرند. دکتر ندا فرزانه متخصص روانپزشک بیان می کند که رویدادهای استرس زا یا ناامیدی عواملی هستند که می توانند منجر به حمله هراس شوند. کنترل حمله هراس به تنهایی کار سختی است و اگر فرد تحت درمان روانپزشک متخصص قرار نگیرد، مشکل بدتر خواهد شد.
زونا Shingles
اگر دچار درد قفسه سینه هستید که با جوش های پوستی دردناک و تاول بر روی قفسه سینه و پشت همراه است، ممکن است دچار بیماری زونا شده باشید. عامل زونا ویروس آبله مرغان است که اگر عصب های دیواره قفسه سینه تحت تاثیر بیماری زونا قرار گرفته باشند، درد قفسه سینه خیلی شدید خواهد بود. بیماری زونا به خودی خود برطرف می شود، اما پزشک هم برای رفع علائم یا بهبود سریع تر بیماری دارو تجویز خواهد کرد.
فتق
در زیر ریه ها بخش کوچکی وجود دارد که در آن معده و مری به هم متصل می شوند. سرفه کردن، بلند کردن اجسام سنگین یا زور زدن در هنگام حرکت روده عواملی هستند که ممکن است به این ناحیه فشار وارد کنند. اگر فشار زیادی به این بخش وارد شود، قسمتی از معده می تواند وارد ناحیه باز بالای خود شود. این مشکل فتق هیاتال hiatal hernia نامیده می شود.
از نشانه های فتق هیاتال عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- درد معده
- درد مری
- نفخ
- آروغ زدن
- احساس طعم ترشی در پشت گلو
در بیشتر موارد فتق نیازی به درمان ندارد، اما در برخی موارد فرد مبتلا در نهایت باید تحت جراحی قرار بگیرد.
سنگ کیسه صفرا
سنگ کیسه صفرا به صورت مایع گوارشی است که سفت و سخت شده است. سنگ کیسه صفرا ممکن است کوچک و به اندازه شن یا بزرگ به اندازه توپ گلف باشد. اگر یکی از این سنگ ها مسیر بین کیسه صفرا و مجاری صفراوی (که مواد زائد بدن را حمل می کند) را مسدود کند، ممکن است احساس درد ناگهانی در قفسه سینه، پشت یا شانه راست خود داشته باشید. این درد معمولا در شب و بعد از خوردن شام سنگین بروز می کند.
سوزش سر دل
اگر اسید معده وارد مری شود، ممکن است نه تنها در قفسه سینه بلکه در فک و گلو نیز درد احساس کنید. الکل، سیگار کشیدن، مصرف قرص آسپیرین و سایر داروهای ضد التهاب، مرکبات و غذا خوردن قبل از خواب مهم ترین عوامل بروز سوزش سر دل هستند. اگر آروغ می زنید و احساس خوبی ندارید یا علائم دیگری مانند تهوع یا تعرق در خود مشاهده می کنید، به پزشک مراجعه کنید.
درد عضلات
فعالیت بدنی زیاد یا بیشتر از حد طبیعی ورزش کردن می تواند منجر به کشش عضلات دیواره قفسه سینه شود. در این شرایط ممکن است در هنگام نشستن یا ایستادن به حالت خاص درد شما بیشتر شود. نفس عمیق کشیدن یا فشار دادن ناحیه دردناک می تواند آزار دهنده باشد. میزان ورزش خود را متعادل کنید و جسم سنگین بلند نکنید تا زمانی که درد بهبود پیدا کند. کمپرس گرم و سرد بر روی قفسه سینه به بهبود درد کمک می کند.
بیماری سیفلیس (Syphilis)
این بیماری کمیاب از طریق رابطه جنسی منتقل می شود و منجر به بروز مشکل در ریه ها می شود. علائم سیفلیس عبارتند از: جوش های پوستی، خستگی بیش از حد، سردرد و درد عضلات. در برخی افراد سیفلیس منجر به تجمع مایعات اضافه در اطراف ریه ها می شود که این مسئله باعث درد شدید قفسه سینه و سرفه همراه با خلط می شود. آنتی بیوتیک ها به رفع این مشکل کمک می کند.
آسم
سفتی قفسه سینه همراه با سرفه، خس خس و مشکل تنفسی از نشانه های آسم هستند. عوامل زیادی منجر به بروز آسم می شوند، از جمله گرد و غبار معلق در هوا و موی حیوانات خانگی یا برخی غذاها و فعالیت های شدید جسمی. مصرف دارو به باز شدن مسیر هوایی و رفع علائم کمک می کند.
عصب زیر فشار (Pinched Nerve)
اگر یک عصب در گردن یا ناحیه ترقوه تحت فشار قرار بگیرد، ممکن است احساس درد در قفسه سینه یا پشت داشته باشید. فشار زیاد مانع عملکرد درست عصب می شود و ممکن است احساس سوزش و سوزن سوزن کنید و پوست این ناحیه نیز به لمس حساس می شود. این مشکل معمولا با مصرف داروهای ضد درد بدون نسخه یا آمپول استروئید برطرف می شود. اگر دارو به رفع مشکل کمک نکند، جراحی انجام خواهد شد.
آمبولی ریه
آمبولی ریه زمانی رخ می دهد که یک لخته خون در جایی از بدن شکل می گیرد و سپس مسیر خود را به ریه پیدا می کند. آمبولی ریه از رسیدن خون کافی به ریه ها جلوگیری می کند و ممکن است در زمان تنفس عمیق، سرفه کردن، غذا خوردن یا خم شدن به جلو احساس درد داشته باشید. به علاوه این درد در زمان فعال بودن بدتر شده و بعد از اتمام فعالیت هم بهبود پیدا نمی کند.
در صورت مشاهده هر یک از علائم توضیح داده شده بلافاصله به پزشک متخصص داخلی مراجعه کنید. داروهای مناسب تحت نظر پزشک متخصص می تواند از بزرگتر شدن لخته و همچنین شکل گیری لخته های بیشتر جلوگیری می کند.
انسداد طحال
عضو طحال در پشت و سمت چپ قفسه سینه قرار دارد و از بدن در مقابل عفونت محافظت می کند. این مشکل به ندرت بروز می کند، اما ممکن است گردش خون به طحال مسدود شود که علت آن می تواند لخته خون، عفونت یا بیماری باشد. اگر انسداد طحال رخ دهد، بافت های موجود در آن کم کم شروع می کنند به مردن. این مشکل آنفارکتوس اسپلنیک یا آنفارکتوس طحالی splenic infarction نامیده می شود.
در برخی مبتلایان هیچ نشانه ای مشاهده نمی شود، اما برخی دیگر دچار درد قفسه سینه می شوند که معمولا در سمت چپ رخ می دهد. این مشکل با دارو بهبود پیدا می کند اما اگر درمان نشود شرایط خطرناک و جدی خواهد بود.
آنژین angina
اگر خون کافی به قلب نرسد، امکان دارد که در قفسه سینه احساس فشار ایجاد شود. این مشکل آنژین نامیده می شود. برخی افراد در شانه ها، بازوها، گردن، فک و پشت هم احساس درد می کنند. استرس، وعده غذایی سنگین و ورزش عواملی هستند که باعث بروز آنژین می شوند. به علاوه این مشکل ممکن است نشانه بیماری قلبی دیگری باشد. اگر دچار کلسترول یا فشار خون بالا هستید، یا مبتلا به دیابت هستید و یا ورزش نمی کنید و غذای سالم نمی خورید، بیشتر در معرض ابتلا به آنژین خواهید بود.
پلورزی (Pleurisy)
اگر نفس عمیق می کشید، سرفه می کنید یا عطسه کردن شما منجر به درد قفسه سینه تان می شود، ممکن است غشاء داخلی ریه ها ملتهب شده باشد. این بیماری پلورزی نامیده می شود که ویروس، عفونت باکتریایی یا برخی داروها منجر به بروز آن می شوند. نوشیدن مایعات فراوان یا داروهای بدون نسخه ای مانند ایبوپروفن به رفع علائم کمک می کنند. اما اگر تب کرده اید یا درد شما بیشتر از چند روز طول می کشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
بیماری کوستوکندریت (Costochondritis)
این بیماری زمانی رخ می دهد که بافت داخل قفسه سینه به دلیل آرتریت، آسیب دیدگی یا عفونت ملتهب می شود. در این شرایط ممکن است احساس درد شدید یا فشار در پهلوهای خود داشته باشید. درمانی برای این بیماری وجود ندارد و ممکن است تا یک سال تداوم داشته باشد. داروهای بدون نسخه ای مانند استامینوفن و ایبوپروفن یا استفاده از کمپرس گرم و سرد در محل درد به بهبود علائم کمک می کنند.
حمله قلبی
درد قفسه سینه یکی از رایج ترین علائم حمله قلبی است. اگر فشار شدیدی در قفسه سینه احساس کردید که بیشتر از چند دقیقه ادامه پیدا کرد و با علائم دیگری مانند تهوع، تنگی نفس شدید یا درد همراه با فشار در قفسه سینه یا در قسمت بالای دست چپ همراه است، حتما بلافاصله به اورژانس اطلاع دهید.
زنانی که دچار حمله قلبی می شوند، علائم دقیق تر و ثابت تری دارند، علاوه بر درد قفسه سینه فرد ممکن است احساس خستگی، کمردرد یا درد در ناحیه فک یا احساس خواب آلودگی داشته باشد. این ها علائمی است که نشان می دهند نیاز فوری به اورژانس دارید.
نکته پایانی مقاله
دکتر ندا فرزانه متخصص اعصاب و روان غرب تهران بیان می کند که ارتباط مهمی بین علائم جسمانی با بیماری های روحی روانی وجود دارد. از مهمترین بیماری های روانی که با درد قفسه می تواند همراه باشد بیماری های اضطرابی بخصوص حمله پانیک و اختلال اضطراب منتشر و بیماری افسردگی منتشر است. در این گونه موارد نیاز است که فرد تحت درمان متخصص روانپزشک برای درمان شدن علائم سایکوسوماتیک قرار بگیرد.