ریزه خواری با خوراکی ها و موارد شیرینی و فست فود در بیماری افسردگی شایع است. مقاله زیر توسط دکتر ندا فرزانه روانپزشک و روان درمانگر با عنوان “افراد افسرده این خوراکی ها را نخورند” برای خوانندگان محترم سایت ایشان بویژه افرادی که خود و یا خانواده شان مبتلا به اختلال افسردگی هستند، تهیه شده است. دکتر ندا فرزانه متخصص اعصاب و روان در ابتدا توضیح کلی در مورد اهمیت علم تغذیه بر روی بیماری های روانی ذکر می کنند. تغذیه صحیح تاثیر به سزایی بر روی سلامت جسم و نیز سلامت روان دارد.
همان طوریکه در مقاله های قبلی نیز توسط خانم دکتر ندا فرزانه ذکر شده است، اختلالات افسردگی از شایعترین اختلالات روانی هستند که هم در خانمها و هم در آقایان شیوع بالایی دارند که در خانمها شایعتر از مردان است. بنابراین باید در مورد تمامی گزینه هایی که می توانند تاثیرات مثبت یا منفی در درمان این اختلال بگذارند، بررسی کرد.البته براساس جدیدترین مقاله های انجام شده توسط متخصصین تغذیه در نقاط مختلف دنیا مشخص شده است که تغذیه سالم به تنهائی نمی تواند تاثیر درمانی بر روی بیماری افسردگی داشته باشد.
این بدین معنی است که فردی که بر اساس بررسی روانپزشکی مبتلا به بیماری افسردگی تشخیص داده شده است، اگر به تنهائی از مصرف بعضی مواد غذائی، میوه و تنقلات پرهیز کند، به تنهائی برای درمان افسردگی اصلا کافی نمی باشد.طبق نظر دکتر ندا فرزانه روانپزشک بیان این مقدمه از طرف ایشان به این معنی نیست که تغذیه تاثیر مثبت یا منفی بر روی بیماری افسردگی ندارد بلکه برعکس به این معنی است که با پرهیز کردن از مصرف بعضی خوراکی ها یا مواد غذایی می توان سبک زندگی سالم تری را داشت.
افزایش ولع به شیرینی در افراد افسرده:
با توجه به اینکه سبک زندگی افراد مبتلا به بعضی از بیماری های روان افت چشمگیری در موارد شدید پیدا می کند، بنابراین ارتقاء کیفیت زندگی این بیماران می تواند تاثیر به سزائی در بهبود سلامت روانی ایشان داشته باشد. بنابراین سعی کرده ام که با استفاده از مقاله های متعددی که در زمینه ارتباط بین تغذیه با بیماری افسردگی موجود است، لیست مختصری از به اصطلاح خوراکی هایی که در بیماری افسردگی بهتر است مصرف نشود، تهیه کنم. البته در فضای مجازی می توان با یک به اصطلاح سرچ ساده در گوگل لیست این مواد غذایی و خوراکیها را یافت که البته باید به منبع مقاله توجه زیادی کرد تا مقاله بر اساس مطالب علمی باشد.
توصیه مهمی که به خوانندگان محترم این مقاله قبل از شروع به مطالعه این مقاله دارم این است که بیان این مطالب به عنوان قانون صد درصدی نیست و هدف این مقاله این نیست که رژیم غذائی کلی را برای تمام افراد مبتلا به اختلال افسردگی با تمام گروه های سنی، جنسیت و شرایط بدنی تجویز کرد بلکه توصیه به توجه بیشتر در مورد نقش تغذیه در اختلال افسردگی داشته باشیم.
آب میوه
فیبر موجود در میوه ها شما را سیر می کند و سرعت دریافت انرژی در خون را تنظیم می کند. در حقیقت، آب میوه بدون فیبر فقط آب قند مغذی است که به سرعت انرژی بدن را افزایش داده و به همان سرعت نیز انرژی کاهش می یابد. این مسئله می تواند منجر به گرسنگی و عصبانیت شود که این امر به اضطراب و افسردگی کمکی نمی کند.
نوشابه های رژیمی
تصور اشتباهی که در مورد نوشابه های رژیمی وجود دارد این است که نوشابه های رژیم چون هیچ قندی ندارند، بنابراین مشکلی هم برای بدن ایجاد نمی کند که اشتباه است. درست است که در ابتدا افزایش انرژی چشمگیری را فرد تجربه می کند اما در حقیقت نوشابه های بدون قند بیشتر از نوشابه های غیر رژیمی و دارای قند منجر به بروز افت انرژی می شوند. به علاوه کافئین زیادی که در نوشابه های رژیمی وجود دارد، باعث تشدید اضطراب می شود.
نان تست
توصیه ای که متخصصان تغذیه دارند این است که افراد مبتلا به اختلال افسردگی از مصرف نان توستی که از آرد سفید تولید شده باشد، امتناع کنند. مهمترین علت این است که سطح بالای آرد سفید پردازش شده که در نان توست وجود دارد، بعد از خوردن به سرعت به قند خون تبدیل می شود. این مسئله از طریق افزایش ناگهانی انرژی و سپس افت انرژی در نهایت باعث تشدید اضطراب و افسردگی می شود. بنابراین توصیه متخصصین تغذیه برای افراد به اختلال افسردگی این است که نان سبوس دار بجای نان توست مصرف شود.
انواع سس
بسیاری از این سس ها شیرینی خود را از ماده ای به نام آسپارتام می گیرند که یک شیرین کننده مصنوعی است . براسای بررسی های متخصصین علوم تغذیه ایم ماده موجب تشدید علائم افسردگی و اضطراب می شود.
سس کچاپ
سس کچاپ نیز سرشار از شیرین کننده های مصنوعی است که می تواند تاثیر معکوس بر روی اضطراب و افسردگی داشته باشند.
کافئین به میزان زیاد
در مورد تاثیرات منفی کافئین بر روی اضطراب باید گفت که کافئین می تواند موجب تشدید اضطراب و عصبانیت شود. تاثیر منفی دیگر کافئین این است که خواب را نیز مختل می کند که هیچ یک از تاثیرات بیان شده به اضطراب و افسردگی کمک نمی کنند. توصیه متخصصین محترم تغذیه برای متخصصین تغذیه این است که به تدریج مصرف قهوه را در رژیم غذایی کاهش دهید چون نوشیدن به اندازه قهوه می تواند به رفع علائم افسردگی کمک کند.
نوشیدنی های انرژی زا
این نوع نوشیدنی ها می توانند منجر به نامنظم شدن ضربان قلب، اضطراب و بی خوابی شوند. دلیل این تاثیرات نوشیدنی های انرژی سطح بالای کافئین موجود در آنهاست. در حقیقت، این نوشیدنی ها معمولا سرشار از قند یا شیرین کننده های مصنوعی هستند. بنابراین بهتر است که افراد به اختلال افسردگی از مصرف این نوع نوشیدنی ها اجتناب کنند.
الکل
برخلاف تصور کلی که بعضی از افراد تصور می کنند که مصرف الکل موجب بهبود خواب می شود، الکل هم می تواند خواب را مختل کند که درنهایت نیز استراحت کافی نداشتن هم باعث تشدید اضطراب و افسردگی می شود.
خامه، شیرینی و کیک
خامه، شیرینی و کیک علاوه بر اینکه سرشار از قند است، مقدار زیادی هم چربی ترنس دارد که این نوع چربی ها باافسردگی در ارتباط هستند. غذاهای دیگری هم حاوی این نوع چربی ها هستند، از جمله غذاهای سرخ شده، خمیر پیتزا، کیک، کلوچه و بیسکوییت که بهتر است افراد مبتلا به اختلال افسردگی این خوراکی ها را نیز مصرف نکنند.
سس سویا
سس سویا تنها به افرادی توصیه نمی شود که به گلوتن حساسیت دارند. علاوه بر نان، نودل و پاستا، غذاهای آماده مانند سس سویا هم دارای گلوتن هستند.
غذاهای فرآوری شده
افرادی که غذاهای فراوری شده، گوشت های پردازش شده، غذاهای سرخ شده، غلات تصفیه شده، آب نبات و شیرینی و محصولات لبنی با چربی بالا مصرف می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی و اضطراب هستند.
دونات
با توجه به اینکه دونات حاوی چربی، آرد سفید و مقدار کمی فیبر است که قند زیادی نیز به آن اضافه شده است بنابراین بهتر است که افراد مبتلا به اختلال افسردگی از مصرف دونات اجتناب کنند.
توصیه پایانی خانم دکتر ندا فرزانه روانپزشک که در تهران فعالیت میکنند به خوانندگان محترم سایتشان این است که برای اطلاع درست تر از اینکه به طور دقیق چه مواد غذایی را افراد مبتلا به اختلال افسردگی مصرف نکنند، باید حتما با متخصصین محترم تغذیه مشاوره کنند.