در مورد واژینیسموس بیشتر بدانید

بیماری واژینیسموس یکی از بیماری های اختلال عملکرد جنسی در زنان است که باید حتما توسط روانپزشک بررسی و تشخیص داده شود. دکتر ندا فرزانه روانپزشک و سکس تراپیست در مقاله زیر در مورد بیماری واژینیسموس، علل اصلی، تاثیرات منفی روانشناختی بیماری واژینیسموس روی مرد مطالب مهمی را برای خوانندگان محترم سایتشان بیان کرده اند.

 

سکس تراپیست

 

تعریف ساده علائم واژینیسموس چیست؟

عضلات واژن بطور طبیعی در واکنش به ورود جسم خارجی مانند یک تامپون یا آلت مردانه میتوانند ریلکس باشند و اجازه ورود بدهند ولی در افراد مبتلا به واژینیسموس، این عضلات در واکنش به ورود آلت مرد یا هر جسم خارجی ممکن است بصورت ناخودآگاه بسختی منقبض شوند و اجازه ورود ندهند و این امر منجر به ایجاد مقاربت دردناک جنسی میشود. همچنین به دلیل واژینیسموس لذت جنسی زوجین نیز به نحو چشمگیری کاهش می یابد.

معمولا درد ناشی از واژینیسموس برای خانم ها بسیار آزار دهنده است و این موضوع سبب میشود که بسیاری از خانمها از رابطه جنسی اجتناب کنند. علل زیادی برای واژینیسموس مطرح شده و یکی از این علل اضطراب است که در درصد قابل توجهی از خانمهای مبتلا به این اختلال دیده میشود.

درمان این اختلال معمولا توسط یک روانپزشک و یا سکس تراپیست و گاهی توسط تمرین های فیزیکی به همراه رواندرمانی و گاهی نیز توسط روش های دیگر انجام میشود. اما اصل مهم اینست که واژینیسموس در اکثر موارد بعد از تشخیص درست و درمان مناسب توسط روانپزشک و سکس تراپ قابل درمان است و اگر کسی را میشناسید که ممکن است از این اختلال رنج ببرد حتما این موضوع را با او درمیان بگذارید و برای مراجعه به پزشک تشویقش کنید. متاسفانه به دلیل عدم وجود اگاهی، هر سال موارد زیادی طلاق به دلیل مشکل واژینیسموس رخ میدهد که معمولا نیز همسر این مشکل را به سرد مزاجی خانم نسبت میدهد و همین موضوع سبب خیانت زناشویی یا حتی طلاق میشود. در ادامه مطلب نیز در مورد ” تاثیرات منفی روانشناختی واژینیسموس بر روی همسر” نیز توضیحاتی داده شده است.

بنابراین همان طور که مورد بیماری واژینیسموس توضیح داده شد، انقباض غیر ارادی واژن یا بیماری واژینیسموس عبارت است از انقباض غیرارادی عضلات یک سوم خارجی واژن که غیر قابل کنترل بوده و مانع از ورود آلت تناسلی مرد به واژن در زمان مقاربت می شود که البته میتواند در زمان معاینه متخصص زنان نیز ایجاد شود. البته بررسی های طبی و روانپزشکی از لحاظ تشخیص هر گونه اختلال جسمی مرتبط یا بیماری روانپزشکی دیگر توسط روانپزشک ضروری است.
گاهی در خانمهای با تشخیص واژینیسموس مواردی وجود دارد که هدف از درمان را داشتن فرزند از رابطه جنسی به صرف فشار از طرف همسر بیان میکنند اما این جملات را میتوان به عنوان مکانیسم های دفاعی ناخود آگاه”دلیل تراشی و یا انکار” و مقاومت ناخودآگاه برای درمان شدن را در نظر گرفت. چه بسا که این مسئله موج شکل گیری سیکل معیوبی در زوجین با واژینیسموس شده است به طوری که زن و مرد هر کدام در مسیرهای مختلفی برای حل موضوع از دید خود تا قبل از مراجعه به روانپزشک قرار میگیرند.
از موارد مهم در تشخیص و نیز درمان  بیماری این است که نه تنها هر گونه تلاش برای دخول موجب دردهای شدید می شود بلکه منجر به راه افتادن مجدد دور باطلی می گردد که بخاطر ترس از درد و انقباض غیرارادی شروع و به درد شدید و عدم دخول ختم می‌ شود که در ادامه بحث به این دور سیکل معیوب یا دور باطل اشاره خواهم کرد.

دکتر ندا فرزانه سکس تراپیست بیان می کند که بیماری واژینیسموس یا به اصطلاح واژینیسم در زنان میتواند منجر به ایجاد احساس عدم اعتماد به نفس شود مثلا اینکه در زمینه توانایی برای داشتن رابطه جنسی غیر طبیعی و ناتوان هستند، سرزنش کردن خود و نیز بروز مشکلات فراوان در روابط زوجین به صورت طلاق عاطفی، روابط خارج زناشویی، افسردگی زوجین و … میشود در حالی که در صورت تشخیص به موقع، درمان آن در زوجه مبتلا میتواند منجر به بهبودی شود.
اکثرا در زمان ویزیت برخی از خانمهای مبتلا به بیماری واژینیسموس مشخص می شود که ”دور باطل ناامیدی از درمان ” در شوهران زنان مبتلا به بیماری واژینیسموس مشهود است و این بیماری میتواند تاثیرات نامطلوب روانشناختی در شوهر خانم مبتلا نیز ایجاد کند.

بعد از اینکه شوهر در شب زفاف متوجه وجود اشکال در رابطه جنسی واژینال میگردد، مضطرب شده و فکر میکند که شاید اشکال در فرایند های فیزیولوژیک،آناتومی و یا عملکرد جنسی اش دارد، بنابراین به اورولوژیست مراجعه کرده و تستهای جسمی و هورمونی از لحاظ بررسی سلامت جسمی را انجام میدهد. خانم نیز به متخصص زنان و زایمان مراجعه میکند و بعد از اینکه هر دو نفر از سلامت جسمی خود اطمینان یافتند،به روانپزشک و یا سکس تراپیست مراجعه میکنند. چه بسا که از مصرف ژلهای بیحسی و قرصهای محرک جنسی نیز نتیجه نگرفته و دچار مشکل عظیمی که در روند درمان زوجین با واژینیسموس به صورت یاس و ناامیدی از داشتن رابطه واژینال نیز شده باشند.

البته اگر این سیکل معیوب به صورت شدید و یا طولانی مدت شود، بعد از مدتی اضطراب ناشی از ناکارامدی جنسی نیز در مرد ایجاد شده که موجب اختلال نعوظ در مرد در حین مقاربت میشود که این مسئله موجب پیچیده تر شدن درمان واژینیسموس شده و احساسات خشم یا ترس نیز در روند درمان واضحتر میگردند که این احساسات چه بسا باید در جلسات رواندرمانی بررسی شوند که البته مواردی نیز بوده که خانم مبتلا به واژینیسوس و یا همسرش این بحث را مطرح کرده است که
اینکه ما نمیتوانیم رابطه واژینال داشته باشیم، چه ربطی به روانکاوی و رواندرمانی و مخارج رواندرمانی که بیمه ها نیز اکثرا تقبل نمیکنند دارد!
یا اینکه چه بسیار خانمهایی که به کلینیک با این شکایت مراجعه کرده اند و در زمانی که از آنها خواسته شد تا همسرشان نیز با ایشان در روند درمان مراجعه کنند، همسر از مراجعه سر باز زده و چه بسا مانع از مراجعه مجدد خانم نیز شده با این عنوان که ” خانمم بیماری روانی داره و این روانپزشک حتما کارش رو بلد نیست که گفته شوهرتم بیاد!
دکتر ندا فرزانه بورد تخصص روانپزشکی مجددا تاکید می کند که هدف ایشان از بیان این موارد در اینجا افزایش آگاهی مبتلایان به این بیماری و توضیح در مورد “سیر روند درمان” و کمک به فرد مبتلا و شوهر برای درک بهتر از روند درمان می باشد.
البته همین موارد است که نیاز به صبر و تحملی فراتر از صبر و تحمل روانپزشکان که در روند ویزیت و درمان افراد مراجعه کننده با شکایتهای روانشناختی وجود دارد را ایجاب میکند و باید به ایشان توضیح داد که بنا به دلایلی که در بالا ارائه شد، درمان واژینیسموس نیاز به مدت زمان کافی داردو چه بسا که درمان بیماری ای با این میزان تعارض در سیستم روانی فرد مبتلا و نیز تاثیرات ثانویه بر روی شوهر نیاز به صبر و مداومت در روند درمان دارد تا بتوان در خصوص سلامت جنسی و روانی خانواده اقدام موثری انجام داد که البته روشهای مداخلاتی دیگری نیز که همراه با آموزش روانپزشکی به زن و شوهر باشد، موجب بهبود روند درمان میشود.

نکته پایانی مقاله

مقاله دیگری نیز در سایت با عنوان ” نکات حیاتی برای درمان قطعی بیماری واژینیسموس” در مورد بهترین نکات تشخیصی و درمانی در مورد بیماری واژینیسموس وجود دارد که علاقمندان به این مطلب می توانند این مقاله را مطالعه کنند.