ارتباط قوی و موثری بین میل جنسی، رفتار جنسی با صمیمیت جنسی وجود دارد. همچنین ارتباط مهمی بین میل جنسی (Sex Desire) با صمیمیت جنسی (Sexual intimacy) وجود دارد. صمیمیت جنسی مقوله ای پیچیده، مهم و قابل توجه است که در اینجا به توضیح مختصری در باب مواردی که در مطب و فضای مجازی در ویزیت حضوری و غیر حضوری از من سوال پرسیده شده است، اشاره میکنم.
مقاله زیر در مورد ” ارتباط بین رفتار و تمایلات جنسی” توسط دکتر ندا فرزانه روانپزشک و سکس تراپیست که در تهران فعالیت میکنند برای خوانندگان محترم سایتشان تهیه شده است.
فانتزی یا تخیلات جنسی (sexual fantasy) در روند رابطه جنسی ، نقش مهمی دارد که این مسئله مهم بر افراد در عصر ارتباطات و تکنولوژی و اینترنت که امکان رد و بدل کردن اطلاعات در نقاط مختلف جهان وجود دارد، بر کمتر شخصی پوشیده است اما مسئله ای که ذکر آن را لازم دیدم این مسئله بغرنج کننده است که در زنان، “احساس ذهنی برانگیختگی” همیشه با حالت فیزیولوژیک برانگیختگی فیزیولوژیک مثل لیز شدن واژن و سایر موارد نشانگر آن هماهنگی زمانی ندارد و اینکه احساس برانگیختگی در زن می تواند نشانگر تحریک شدگی روانشناختی باشد اما نه لیزشدگی فیزیولوژیک. بالعکس نیز در خانمها به صورت وجود علائم تحریک شدگی جنسی در بدن باشد اما فرد از آن آگاهی ندارد که این حالت البته در مردها به ندرت رخ می دهد.
عوامل متعددی در رفتارها و تمایلات جنسی مرد و زن تاثیر دارند مانند عوامل فیزیولوژیک، بیولوژی، اجتماعی، فرهنگی و روانشناختی و غیره از زمان تولد فرد و در تمام طول دوران های مختلف زندگی او به انواع مختلفی در این امر مهم دخیل هستند. تعریف ساده علمی از رفتار جنسی بهنجار به صورت رفتاری است که موجب لذت فرد و همسرش بوده و آسیب جسمی و روانشناختی به هر دو طرف نمی رساند، احساس گناه یا اضطراب ندارد و با میل و خواسته دو نفر و بدون اجبار می باشد. بنابراین، رسیدن به این تعریف ساده اما کارامد نیازمند عوامل تسهیل گر در تحقق این نوع رابطه جنسی بهنجار در زوجین می باشد که یکی از این عوامل ”عشق و صمیمیت ” در رابطه است.
روانپزشک و روانکاو معروف فروید معتقد بود که سلامت روانی را می توان بر اساس توانایی فرد در عملکرد خوب و مناسب در دو حوزه مشخص کرد : کار و عشق و صمیمیت. بدینگونه که وقتی فردی بدون ترس و تعارض روانشناختی در رابطه زوجین، قادر به دادن و گرفتن محبت باشد، پس ظرفیت برقراری رابطه صمیمانه با همسر که جنس مخالف و دارای مواردی متفاوت از لحاظ ساختارهای روانشناختی در قسمتهای هویت، ادراک، حافظه، هیجانات و غیره می باشد را نیز دارا ست.
طبق بررسی های مختلف جامعه شناختی در جوامع مختلف مشخص شده است که وقتی فردی درگیر رابطه صمیمانه و توام با احترام متقابل است ، برای رسیدن به ” رشد و بلوغ روانی و اجتماعی” و نیز ایجاد “عشق بالغانه” در خانواده تمایل بیشتری دارد.
به یکی از وجه های مهمی که در عشق بالغانه یا به اصطلاح پخته که امروزه کتب مختلف روانشناختی مردمی نیز بسیار به آن میپردازند باید توجه شود، صمیمیت (Intimacy) در این رابطه می باشد. بدیهی است که عامل صمیمیت زوجین به عنوان عامل کاتالیزور به اصطلاح تسهیلگر در رسیدن به رابطه جنسی بهنجار نقش می تواند داشته باشد. کیفیت صمیمیت در این رابطه چیزی است که Rollo May آن را ” دریافت فعالانه” می نامد که هر یک از زوجین در عین عشق ورزیدن، اجازه اینکه به او نیز عشق ورزیده شود را نیز می دهد. او ارزش عشق جنسی را در افزایش خودشناسی و خودآگاهی فرد، ابراز صمیمیت، حل مسئله غرور، اظهار وجود و حتی از دست دادن احساس فراق یا جدایی از همسر در زمان ارگاسم یا ارضاء جنسی می داند. در این صورت است که صمیمیت و عشق و رابطه جنسی، به تقویت همدیگر می پردازند.
در افرادی که به علت ابتلا به بعضی از انواع اختلالات شخصیت و یا وجود خصوصیات شخصیتی خودشیفتگی و یا اضطراب از صمیمت با همسر، به صورت ناخودآگاه در ابراز احساسات کلامی و بدنی به همسر ناتوان هستند، در روند صمیمیت و ابراز تمایلات جنسی و نیز رفتارهای جنسی کلامی و غیرکلامی نیز اختلال ایجاد می کند.
در موارد شکل گیری رابطه امن روانشناختی بین زوجین که توام با احترام و اعتماد می باشد، می توان این جزییات مهم و کاربردی را با یکدیگر مطرح کرد و به بهبود رابطه جنسی در زوجین کمک کرد. بنابراین مقوله میل جنسی، رفتارهای جنسی و صمیمیت جنسی مبحثی ساده، مهم و کاربردی است که در روند فعالیت جنسی نقش اساسی دارد.
دکتر فرزانه سکس تراپ خانم در ادامه مقاله به مقوله مهم دیگری به نام ارگاسم خانم ها که در زمینه روابط جنسی مهم هست، اشاره می کند. یکی از باورهای نادرستی که در زمینه ی رابطه ی جنسی زنان وجود دارد این است که اگر خانمی ارضاء جنسی یا ارگاسم نداشته باشد پس بنابراین از رابطه جنسی لذت نمی برد. متأسفانه این دیدگاهی است که اکثراً آقایان در این زمینه دارند و اهمیت بیش از حدی که آقایان بر روی ارضاء شدن جنسی خانم ها در رابطه می گذارند.
همانطوری که در مقاله های قبلی هم اشاره شد بسیاری از موارد ارضا شدن خانم ها در رابطه جنسی فقط به کیفیت رابطه فعلی با همسر و یا به کار بردن روش های جنسی متعدد مرتبط نیست. چه بسیار مواردی که زن برای داشتن رابطه جنسی با کیفیت نیاز به آرامش روانی و رابطه ی جنسی ملایم دارد. اگر مردی به ناگهان شبانه خانم را از خواب بیدار کند و درخواست رابطه جنسی داشته باشد، نشانگر این مطلب است که نمی تواند درک کند که خانمش برای داشتن رابطه ی جنسی با کیفیت، نیاز به آرامش روانی دارد، پس بنابراین ممکن است که زن از رابطه جنسی احساس لذت نبرده و بنابراین به ارضاء جنسی نیز نخواهد رسید.
بسیاری از موارد آقایان بیان می کنند که چون خانم ما به ارضاء جنسی نرسیده است بنابراین او را چک کنید که از لحاظ مسائل جنسی و یا روانی مشکلاتی دارد یا خیر؟ با توجه به این که از لحاظ این که خانم به ارضاء جنسی برسد یا خیر و تعداد ارضاء شدن در روابط جنسی چگونه باشد از لحاظ روانشناختی و جسمی تفاوت های زیادی دارد بنابراین نمی توان یک خانم را با یک خانم دیگر و یا یک مرد را با یک مرد دیگر از لحاظ مسائل جنسی مقایسه کرد. بنابراین وقتی که شوهری به همسرش بیان می کند که تو در رابطه جنسی ارضا نمی شوی و من سعی کرده ام که تمام مسائل را به صورت درست به کار ببرم و ایراد از تو است.
همین مسئله باعث میشود که خانم در رابطه جنسی از لحاظ این که حتما باید ارضاء بشود تا همسرش نیز احساس خوشنودی داشته باشد ،تحت فشار عاطفی و روانی قرار بگیرد و ممکن است که تأثیر این مسئله بالعکس بوده و مشکل در ارضاء شدن در رابطه جنسی برای خانم اتفاق بیفتد. تنها زمانی می توان اختلال در ارضاء شدن یا اورگاسم در خانم ها را از نظر روانپزشکی بیان کرد که آن خانم تمام مشکلات جسمی و روانی مرتبط با این مسئله را از دید روانپزشک مورد بررسی قرار گیرد و بعد از آن می توان بیان کرد آیا آن خانم مشکل در ارضاء شدن دارد یا خیر؟