اختلالات غذا خوردن از شایعترین بیماری های روانی در دنیا هستند. میزان ابتلای زنان به اکثر بیماری های غذا خوردن بیشتر از مردان است. از مهمترین و شایع ترین بیماری های غذا خوردن می توان به بیماری های بولمیا نوروزا، آنورکسی نوروزا یا همان کم اشتهایی عصبی و پرخوری اشاره کرد. بولمیا نوروزا در عوام به عنوان بیماری پرخوری عصبی و یا پرخوری هیجانی شناخته می شود. بنابراین بیماری در حقیقت به نام بیماری پرخوری عصبی وجود ندارد. دکتر ندا فرزانه روانپزشک متخصص آنلاین که در تهران فعالیت می کند، مقاله هایی در سایت با عناوین “نکات کلیدی درمان پرخوری عصبی” و “لطفا افکار منفی را در پرخوری عصبی قورت ندهید!” در سایت دارند که علاقمندان می توانند نکات مهم و پایه ای در مورد علل پرخوری عصبی و نکات مهم درمانی در مورد آن را مطالعه نمایند.
بسیاری از افرادی که مبتلا به پرخوری هیجانی هستند، به طور همزمان بیماریهای روانپزشکی دیگری نیز مثل اختلالات افسردگی عمده و اختلالات دو قطبی نیز دارند.
درمان های طلایی و کلیدی پرخوری عصبی
ندا فرزانه روانپزشک و رواندرمانگر بیان میکند که براساس بررسیها یکی از مهمترین عللی که مانع ادامه ی درمان افرادی که مبتلا به پر خوری عصبی هستند شده است، این است که فرد بعد از مراجعه یک یا دو جلسه به درمانگر احساس سرخوردگی دارد. یکی از علل سرخوردگی این است که فرد این انتظار نادرست را از درمان دارد که یک داروی کلیدی و جادویی از روانپزشک گرفته سپس این دارو را مدت یک یا دو هفته استفاده میکند و به وزن ایده آل خود خواهد رسید.
این تصور کاملا غلط است و میتواند ریشه در این مسئله داشته باشد که بسیاری از شرکتهای تبلیغاتی برای کاهش وزن تصاویری را از قبل از شروع رژیم غذایی و بعد از شروع رژیم غذایی ارائه میدهند که فرد مثلا دو هفته قبل از شروع رژیم دارویی این بود و بعد از شروع رژیم دارویی نه تنها تمام چربیها و افتادگی پوست رفع شده بلکه پوست فرد نیز سفت گشته و اندام عضلانی پیدا کرده است که این مسئله بدون عملهای جراحی دردناک و شاید اعمال جراحی زیبایی آن هم که ریسک کمی ندارد امکانپذیر نیست.
در عمل وقتی که فرد به مطب مراجعه میکند و یا در ویزیت مجازی و حضوری با گذشت یک یا دو هفته به آن وزن ایده آل دست نیافتنی نمیرسد، احساس سرخورده کرده و مجدداً سیکل پرخوری عصبی و هیجانی خود را از سر میگیرد. این مسئله چه بسا باعث میشود که فرد نسبت به قبل حتی چاقتر نیز بشود که این مسئله ریسک اختلالات افسردگی، اضطرابی حتی اختلالات خوردن دیگر و اختلالات جنسی زمینهای را نیز افزایش میدهد.
دکتر فرزانه روانپزشک خانم بیان میکند که از مهمترین راهکارهایی که میتوان برای فردی که برای چاقی و یا پرخوری هیجانی به روانپزشک و رواندرمانگر مراجعه کرده است به کار برد، تقویت حس خود کارآمدی فرد میباشد. وقتی که فرد ناامید با سابقه ی قبلی چندین باره ی رژیمهای غذایی که شکست خورده به روانپزشک مراجعه میکند، میتوان سؤالات زیر را برای افزایش انگیزه درمان از او پرسید. مثلا این که:
- فکر میکنید که برای شروع بهترین کار در حال حاضر چه است؟
- آیا قبلاً سابقهی رژیم غذایی داشتهای؟
- چند بار رژیم غذایی گرفتهای؟
- آخرین باری که رژیم گرفتهای کی بوده است؟
- و چند وقت رژیم غذایی خود را ادامه دادی؟
- چه عواملی موجب شد که شما بعد از قطع رژیم غذایی مجدداً چاق بشوید؟
- در حال حاضر فکر میکنید که چه عواملی در درمان پرخوری عصبی شما و یا اختلال خوردن به صورت هیجانی کمک بکند؟
- از نظر شما افرادی که موفق به لاغری شدهاند چه کارهایی انجام داده اند؟
سؤال بعدی این است:
- فرض کن رژیم شما موفق بوده و کاهش وزن داشتی، چه مواردی به شما کمک کرده در این زمینه؟
- چند بار تلاش برای رژیم گرفتن و کاهش وزن داشته ای؟
سعی کنیم به فرد بگوییم که بیا با قسمتهایی از درونت که تمایل به بهبودی و کاهش وزن دارد پیش برویم و افکار ناکارآمد و ترسهایی که داری که مجدداً رژیم غذایی شکست بخورد و یا مجدداً چاقتر از قبل بشوید را فعلا کنار بگذاریم تا در زمان مقتضی به آنها به تفصیل رسیدگی بکنیم.
عوارض جدی و مرگبار پرخوری عصبی
از عوارض اختلال پرخوری عصبی این است که فرد بعد از مدتی که نمیتواند به وزن ایده آل خود برسد دارای احساس درماندگی، اضطراب، شرم، افسردگی در عین حال دلتنگی پس از پرخوری میشود. همچنین احتمال آسیب به دندان، معده، مشکلات قلبی عروقی و مشکلات دریچه ای قلبی نیز در این افراد به خاطر انجام کارهای جبرانی مثل استفراغ کردن اختیاری، استفاده از ملینها و یا مسهل ها نیز متأسفانه بالاست.
نکته ی بسیار مهم این است که فردی که با اختلال بولینیا یا پرخوری عصبی که همراه با احساس وجدان، خشم، ترس و ناامیدی بعد از دورهی پرخوری هیجانی شدید است، باید صحبت حمایت گر یا ساپورتیو و در عین حال منطقی داشته باشیم بنابراین این که فرد مبتلا به پرخوری هیجان تحت درمان روانپزشک متخصص و کارآمدی که بتواند بیماریهای روانپزشکی همزمان در فرد را نیز تشخیص بدهد قرار بگیرد بسیار حیاتی است. به طوریکه اگر فردی که مبتلا به پرخوری هیجانی است و تنها به متخصص تغذیه مراجعه کرده است به او رژیم غذایی داده شده یا این که به او توصیه شده است که فعالیت بدنی خود را افزایش دهد اگر که مبتلا به مشکلات روانی مثل اختلالات دو قطبی، افسردگی و یا پرخوری هیجانی و عصبی است، این روشهای گفته شده به تنهایی پاسخ درمانی نخواهند داد و متأسفانه بعد از مدتی فرد وقتی که این رژیمهای غذایی و یا فعالیتهای بدنی را انجام ندهد بازگشت به چاقی وجود خواهد داشت.
بهترین دستورالعمل کنترل پرخوری عصبی
پس لازم است که فردی که مبتلا به پرخوری هیجانی یا اختلالات خوردن است به روانپزشک نیز ارجاع داده شود تا روانپزشک در صورت صلاحدید فرد را به رواندرمانگر برای اصلاح افکار ناکارآمد در زمینه ی پرخوری عصبی ارجاع بدهد تا به صورت تیمی درمان مشکلات روانی ناشی از پرخوری و چاقی، اصلاح رژیمهای غذایی و درمانهای دارویی در موارد لزوم برای اصلاح و درمان مشکلات روانی همزمان بخصوص اختلالات افسردگی و دو قطبی صورت بگیرد. یکی دیگر از مشکلات مهمی که افراد مبتلا به چاقی دارند داشتن مشکلات در عملکرد جنسی میباشد که در اینجا به طور مختصر اشاره خواهد شد.
یکی از مهمترین مشکلاتی که میتواند چاقی به غیر از عوارض جسمانی که روی بدن فرد میگذارد مثل افزایش خطر فشار خون، سکته قلبی، سکته مغزی و دیابت دارد، تأثیر منفی نیز بر روی اعتماد به نفس فرد نیز دارد به طوریکه مشاهده شده است که افرادی که چاق هستند با توجه به این که تصویر منفی از خود در ذهنشان دارند بنابراین نمیتوانند عملکرد جنسی خوبی نیز در زمان رابطه ی جنسی با همسر خود داشته باشند. بسیاری از خانمهایی که مبتلا به اختلالات افسردگی، دو قطبی یا وسواس شده اند و مجبور شده اند که داروهای برای درمان بیماریهای افسردگی، دو قطبی، وسواس و یا سایر موارد را مصرف کنند و در نهایت چاق شده اند، این مسئله را ذکر میکنند که از زمانی که چاق شده اند نمیتوانند تصور این را داشته باشند که بتوانند رابطه ی جنسی خوبی را با همسر خود داشته باشند. بنابراین، برای درمان چاقی فقط این کافی نیست که رژیم غذایی گرفته شود و فعالیتهای بدنی فرد کمی افزایش یابد بلکه باید همکاری بین متخصص تغذیه، روانپزشک و دکتر رواندرمانگر برای اصلاح تمامی ابعاد مرتبط با چاقی صورت بگیرید تا بتوان درمان قطعی و سریع برای اختلال چاقی را به سرانجام رساند.