داروی زالپلون یکی از داروهای موثر برای درمان بی خوابی است. داروی زالپلون به صورت کوتاه مدت استفاده می شود و اکثر موارد برای افرادی تجویز می شود که دچار مشکل در خوابیدن هستند. اگر مبتلا به مشکلات دیگری هستید و به طور مثال نمیتوانید در طول شب بخوابید،اگر که دکتر روانپزشک برای شما بعد از بررسی های لازم مصرف این دارو را تجویز کند، داروی زالپلون مناسب است. داروی زالپلون یک دارو با خاصیت خواب آور است. این دارو روی مراکز خاصی در مغز کار می کند تا شما را آرام کرده و به شما کمک می کند سریعتر بخوابید. در مقاله زیر ۱۲ نکته کلیدی که در مورد داروی زالپلون باید دانست، توسط خانم دکتر ندا فرزانه روانپزشک برای خوانندگان محترم سایت ایشان نوشته شده است.
چگونه داروی زالپلون را مصرف کنیم؟
در زمینه خرید قرص زالپلون باید گفت که خرید قرص زالپلون بدون نسخه ممنوع است و حتماً باید این قرص ضد خواب قوی را با نسخه پزشک و بعد از بررسی علت بی خوابی توسط روانپزشک، متخصص مغز و اعصاب و یا پزشکان استفاده کرد.
قبل از شروع مصرف دارو، اگر در مورد نحوه مصرف دارو سوالاتی دارید، حتما این مسائل را با روانپزشک خود این موارد را مطرح کنید و از کم کردن یا زیاد کردن میزان داروی تجویز شده بخاطر جلوگیری از بروز “عوارض جانبی” زالپلون اجتناب کنید.
زالپلون نوعی داروی خوراکی است و باید دقیقا طبق دستور پزشک فرد مصرف شود. معمولا اثر بخشی داروی زالپلون نیز خیلی سریع است، بنابراین مهم است داروی زالپلون را درست قبل از خواب بخورید. داروی زالپلون نباید برای چرت زدن یا خواب کمتر از ۴ ساعت مصرف شود، زیرا در این صورت خطر بروز عوارض جانبی مانند از دست دادن حافظه یا خواب آلودگی افزایش پیدا می کند. معمولا روانپزشک سعی می کند کمترین میزان موثر برای شما را تجویز کند. بنابراین بهتر است که برای خواب شبانه فقط در صورت صلاحدید روانپزشک و فقط برای مدت زمانی که نیاز هست، استفاده بشود تا برای درمان بی خوابی موثر باشد.
میزان اثربخشی داروی زالپلون به چه میزان است؟
توصیه کلی این است که چند ساعت قبل از مصرف داروی زالپلون نباید به هیچ عنوان غذای چرب بخورید، زیرا خوردن غذای چرب با این دارو، اثر بخشی داروی زالپلون را کاهش می دهد.
میزان مصرف داروی زالپلون به شرایط پزشکی، سن و واکنش بدن فرد به این دارو بستگی دارد. از آنجایی که داروی زالپلون معمولا برای دوره کوتاه برای درمان بی خوابی تجویز می شود، روانپزشک به شما خواهد گفت چه زمانی مصرف کلی را متوقف کنید. البته نکته مهم این است که به طور ناگهانی مصرف داروی زالپلون را متوقف نکنید چون موجب تشدید بی خوابی در شما می شود.
در یک یا دو روز اول بعد از توقف مصرف داروی زالپلون ممکن است دچار اضطراب یا مشکل در خواب شوید. اگر تا چند روز بعد از توقف مصرف داروی زالپلون در خوابیدن دچار مشکل می شوید، حتما توسط روانپزشک خود به صورت حضوری یا آنلاین ویزیت شوید تا مشکل جدی برای شما پیش نیاید.
مهمترین علائم اعتیاد و یا سو مصرف قرص یا کپسول زالپلون کدام است؟
اگر داروی زالپلون به طور منظم و به مدت طولانی مصرف شود (بیشتر از چند هفته) یا به میزان زیادتر از میزانی که متخصص اعصاب و روان تجویز کرده است، مصرف شود، ممکن است باعث بروز علائم ترک دارو شود. در این موارد علائم ترک دارو (مانند افسردگی غیر عادی، اضطراب، گرفتگی های معده و عضلات، استفراغ، تعریق، لرز یا تشنج) رخ می دهد. برای پیشگیری از بروز این واکنش ها روانپزشک به تدریج میزان مصرف را کاهش می دهد. برای جزئیات بیشتر حتما با روانپزشک خود مشورت کنید و هر گونه واکنش را بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
آیا داروی زالپلون اعتیاد آور است؟
در زمینه عوارض قرص خواب بخصوص قرص ضد خواب قوی باید گفت که قرص زالپلون نیز در صورتی که بدون تجویز پزشک و خودسرانه به مدت طولانی استفاده بشود می تواند عوارض جدی در زمینه وابستگی و یا اعتیاد به زالپلون داشته باشد. از خطرات زالپلون در صورت مصرف خودسرانه می توان اعتیاد به زالپلون را نام برد.
جانشین زالپلون برای درمان بی خوابی های مزمن را فقط باید پزشک متخصص بر اساس شرایط و صلاحدید فرد انجام بدهد به نحوی که چون داروی زالپلون یک نوع قرص هیپنوتیک است بنابراین، ترک زالپلون نیز در صورت ایجاد وابستگی به این قرص حتماً باید زیر نظر متخصص اعصاب و روان و بر اساس صلاحدید فرد و ترجیحاً توسط متخصص در مطب روانپزشکی و یا کلینیک های روانپزشکی و ترک اعتیاد صورت بگیرد.
در صورت مصرف داروی زالپلون بدون تجویز پزشک این مسئله می تواند باعث بروز اعتیاد شود. اگر دچار سوء مصرف مواد باشید (به عنوان مثال مصرف بیش از اندازه یا اعتیاد به الکل و مواد مخدر) خطر بروز اعتیاد به زالپلون بیشتر خواهد بود. اگرخودسرانه، میزان مصرف دارو و یا تعداد دفعات مصرف را افزایش بدهید و یا دوره مصرف دارو را بیشتر از مدت توصیه شده توسط ادامه ندهید. مصرف داروی زالپلون را درست طبق دستور روانپزشک متوقف کنید. اگر شرایط ادامه پیدا کرده یا بدتر شد حتما در اولین زمان به پزشک خود مراجعه کنید. همانطوری که در مقاله ی دیگری نیز در زمینه قرص زولپیدم صحبت شد، در صورت اینکه فرد به صورت طولانی مدت این دو قرص (زولپیدم و زالپلون) را استفاده کند، در صورت ترک ناگهانی زالپلون یا ترک زولپیدم می تواند تأثیرات منفی و خطرناک زالپلون و یا زولپیدم را به همراه بیاورد. بنابراین بهداشت خواب برای بی خوابی نیز یکی از مهم ترین روش ها در زمینه ترک زالپلون برای افرادی که نیاز به ترک زالپلون را بر اساس صلاحدید متخصص اعصاب و روان دارند می باشد به این نحو که بهداشت خواب از طریق انجام روش های غیر دارویی می تواند تأثیرات بسزایی برای درمان سریع بی خوابی داشته باشد که در مقاله ای در سایت در زمینه بهداشت خواب با عنوان “۱۴ نکته بهداشت خواب” در این زمینه علاقمندان می توانند اطلاعات تکمیلی را بدست بیاورند.
عوارض جانبی و اصلی داروی زالپلون کدامند؟
از مهمترین عوارض جانبی زالپلون می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خواب آلودگی، سرگیجه، از دست دادن کوتاه مدت حافظه یا عدم هماهنگی، به ویژه در دو ساعت اول مصرف دارو رخ می دهد. مصرف صحیح داروی زالپلون درست قبل از خواب خطر بروز عوارض جانبی را کاهش می دهد. اگر هر یک از این عوارض ادامه پیدا کرده یا بدتر شدند، بلافاصله به روانپزشک خود یا اورژانس اطلاع دهید.
به یاد داشته باشید که روانپزشک با در نظر گرفتن تمام مزیت ها و عوارض داروی زالپلون را تجویز کرده است. با اینکه بسیاری از مصرف کنندگان داروی زالپلون دچار عارضه جانبی جدی نمی شوند اما دکتر ندا فرزانه بورد تخصصی روانپزشکی بیان می کند که در صورت بروز عوارض جانبی ذکر شده بلافاصله به اورژانس برای بررسی و یا درمان مراجعه کنید.
احتمال بروز برخی عوارض کم است اما بسیار جدی هستند.
در صورت بروز این عوارض نادر و جدی به پزشک اطلاع دهید
تغییرات خلقی و نیز تغییر روحیه (به عنوان مثال تحریک پذیری، آشفتگی، دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود ندارند، افکار خودکشی و یا آسیب به خود و رفتارهای غیر طبیعی در فرد) نکته دیگر این است که در موارد نادر نیز برخی از مصرف کنندگان داروی زالپلون از تخت خارج شده و در حالیکه به طور کامل بیدار نشده اند، با وسیله نقلیه خود رانندگی می کنند. برخی نیز در خواب راه می روند، غذا آماده می کنند یا می خورند، با دیگران تماس تلفنی برقرار می کنند یا در خواب رابطه جنسی برقرار می کنند. اغلب فرد هیچ یک از اتفاقات را به خاطر نمی آورد، اما به هر حال این وضعیت برای فرد مصرف کننده یا دیگران خطرناک است. اگر داروی زالپلون مصرف می کنید و متوجه شده اید هر یک از این فعالیت ها را در خواب انجام داده اید، حتما به روانپزشک اطلاع دهید. اگر الکل یا داروی دیگری مصرف می کنید که باعث خواب آلودگی می شوند، خطر بروز این عوارض افزایش پیدا خواهد کرد.
احتمال بروز واکنش حساسیتی به داروی زالپلون به ندرت رخ می دهد. با این حال اگر متوجه بروز علائم واکنش های حساسیتی در خود شده اید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
علائم واکنش های حساسیتی به داروی زالپلون چگونه است؟
در زیر تعدادی از مهمترین علائم واکنش حساسیتی به داروی زالپلون بیان شده است که عبارتند از:
- بثورات پوستی
- خارش یا التهاب به ویژه در صورت، زبان یا گلو
- تشنج شدید
- مشکل تنفسی
موارد بیان شده لیست کامل عوارض جانبی داروی زالپلون نیستند. اگر علائمی را مشاهده کردید که در این لیست به آنها اشاره نشده، حتما به پزشک اورژانس مراجعه کنید.
مواردی که باید حتما فردی که زالپلون مصرف می کند در زمان ویزیت حضوری یا آنلاین و غیر حضوری با پزشک بیان کند، چیست؟
اگر به این دارو یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، قبل از مصرف زالپلون به روانپزشک اطلاع دهید. داروی زالپلون ممکن است حاوی ترکیبات غیر فعال باشد که ممکن است باعث بروز واکنش ها و مشکلات حساسیت شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک مشورت کنید. به ویژه اگر دچار هر یک از بیماری های زیر هستید:
- مشکلات کبد
- فشار خود خیلی بالا یا خیلی پایین
- مشکلات تنفسی (به عنوان مثال آسم)
- افسردگی
- سابقه شخصی یا خانوادگی اختلال سو مصرف مواد
مواردی که فرد قبل از مصرف زالپلون حتما باید با پزشک متخصص قبل از تجویز شدن بیان کند، کدامند؟
قبل از شروع مصرف زالپلون سوابق پزشکی خود را به پزشک خود حتما اطلاع دهید.
داروی زالپلون باعث خواب آلودگی یا سر گیجه می شود. الکل یا ماری جوانا خواب آلودگی و سرگیجه را تشدید می کنند. بعد از مصرف این دارو از رانندگی کردن، استفاده از ابزار آلات یا هر کاری که نیاز به هوشیاری دارد، اجتناب کنید تا زمانی که هوشیاری کامل را به دست آورید. در این دوران از نوشیدن مشروبات الکلی اجتناب کنید. اگر ماری جوانا مصرف می کنید، به روانپزشک اطلاع دهید.
برای کاهش خطر سر گیجه و سبکی سر، زمانی که از حالت نشسته یا درازکش بلند می شوید به آهستگی تغییر وضعیت دهید. قبل از جراحی به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید که در حال مصرف داروی زالپلون هستید.
تاثیر و عوارض مصرف داروی زالپلون در سالمندان چگونه است؟
سالمندان نسبت به عوارض داروی زالپلون حساسیت بیشتری دارند، به ویژه مشکلات حافظه، گیجی، خواب آلودگی و عدم هماهنگی. خواب آلودگی و عدم هماهنگی خطر بروز افتادن فرد را افزایش می دهد. بنابراین مصرف داروی زالپلون باید فقط و فقط با توصیه پزشک باشد. توصیه کلی این است که از مصرف خودسرانه داروی زالپلون توسط افراد سالمند نیز مثل بقیه گروه های سنی افراد بالغ و غیر مسن باید اجتناب کرد.
آیا مصرف داوی زالپلون در دوران بارداری امکان پذیر است؟
زالپلون در دوران بارداری تنها در صورت نیاز و با هماهنگی متخصص زنان و زایمان و روانپزشک باید مصرف شود. در مورد تجویز پزشک متخصص زنان و زایمان برای مصرف داروی زالپلون در زمان حاملگی توصیه می شود که در مورد مزایا و خطرات مصرف زالپلون در دوران بارداری با روانپزشک خود مشورت کنید.
آیا مصرف داوی زالپلون در دوران شیردهی توصیه میشود؟
داروی زالپلون وارد شیر مادر می شود و تاثیرات ناخوشایندی روی نوزاد می گذارد. قبل از مصرف داروی زالپلون در دوران شیردهی با روانپزشک خود مشورت کنید. دکتر ندا فرزانه روانپزشک و روان درمانگر بیان می کند که به عنوان نکته پایانی باید گفت که مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک به طور ناگهانی متوقف نکنید چون نه تنها موجب عوارض جسمی بلکه موجب عوارض روانی نیز مثل بدتر شدن علائم اضطراب و افسردگی می شود. به عنوان نکته پایانی باید گفت که مصرف این دارو را بدون مشورت با روانپزشک به طور ناگهانی متوقف نکنید چون نه تنها موجب عوارض جسمی بلکه موجب عوارض روانی نیز مثل بدتر شدن علائم اضطراب و افسردگی می شود.
نکته های پایانی مقاله
دکتر ندا فرزانه بیان می کند که مقاله دیگری نیز در سایت با عنوان “نه نکته درمان اعتیاد به زولپیدم” وجود دارد که مطالعه این مقاله می تواند برای درمان اعتیاد به کپسول یا قرص زالپلون نیز کمک کننده باشد. البته همان طوریکه در تمام مقاله های مرتبط با داروهای روانپزشکی و نورولوژی که بر روی سیستم مغزی فرد اثر دارند نیز گفته شده است، این مقاله ها صرفا برای اطلاع رسانی کلی خواننده های محترم سایت توسط خانم دکتر ندا فرزانه تهیه می شود و هیچ گونه ارزشی برای درمان اعتیاد به داروی زالپلون و یا هر نوع اعتیاد دارویی دیگری به تنهایی ندارد. بنابراین، اعتیاد به دارو باید فقط و فقط زیر نظر پزشک متخصص و در جلسه های بررسی ویزیت سرپایی و یا بستری با دقت انجام شود.