مشاوره قبل از ازدواج درست و موثر از بهترین روش ها برای آشنایی صحیح در روند قبل از ازدواج است. مورد مهمی که در زمینه مشاوره قبل از ازدواج باید مد نظر داشت این است که افراد باید به روش اصولی در زمینه نقاط قوّت و نقاط ضعف شخصیتی، ساختار فکری، ساختار روانی، اصول و باورهای فکری خود با یکدیگر صحبت کرده و این زمینه ها مقایسه شود. در زمینه مشاوره قبل از ازدواج امکان دارد که از دو نفر خواسته شود که تست های شخصیتی را برای ارزیابی از لحاظ ساختارهای مکانیسم دفاعی و یا انطباقی پر بکنند تا مشاور براساس آن دقیق تر نظر کارشناسی و علمی خود را بدهد.
در متن زیر توضیحاتی در مورد اهمیت مشاوره قبل ازدواج توسط خانم دکتر ندا فرزانه روانپزشک و زوج درمانگر برای خوانندگان محترم در مورد نکات مهم در مورد مشاوره قبل ازدواج ذکر شده است.
بنابراین یکی از مهمترین نکاتی که در زمینه مشاوره قبل از ازدواج باید بیان کرد این است که به افراد در روند جلسات درمان کمک می شود که متوجه بشوند که آیا برای ازدواج کردن و تشکیل زندگی با یکدیگر مناسب هستند یا خیر. بنابراین منظور از مراجعه برای مشاوره ازدواج این نیست که حتما نظر شخصی ایشان نیز توسط مشاوره دهنده به صورت غیر حرفه ای تائید شود. این مورد بسیار مهمی است که دکتر فرزانه در مورد آن به خوانندگان محترم سایت تأکید می کند.
یکی از روش های معمول در مشاوره قبل از ازدواج این است که وقتی زن و مرد با یکدیگر برای مشاوره قبل ازدواج مراجعه می کنند، ممکن است که جلسات مشاوره قبل از ازدواج به صورت دو نفره و یا تک نفره انجام شود. به طور مثال اینکه فرد مشاوره ازدواج دهنده در ابتدا با هر کدام از خانم و آقا جداگانه جلسه فردی تعیین می کند. سپس جلسات مشترکی را در حضور هر دو نفر در صورت صلاحدید خود مشخص می کند. توصیه مهمی که دکتر فرزانه برای افرادی که قصد انجام مشاوره قبل از ازدواج دارند این است که وقتی که به مشاور برای بررسی و ارزیابی از نظر ازدواج مراجعه می کنید، در صورتی که نیاز دارید به صورت شخصی نیز با فرد مشاوره ازدواج دهنده نیز صحبت کنید،این مسئله را با او حتما در ابتدای امر مشاوره مطرح کنید. اگر احساس می کنید که نیاز دارید تا یک سری موارد در زمینه خصوصیات شخصیتی، اخلاقی، مشکلات و اخلاق های خاص خود را جداگانه به روانپزشک و مشاور اطلاع دهید، حتماً با او این مسئله را مطرح کنید و صادقانه در جلسات مشاوره قبل از ازدواج شرکت کنید. اهمیت این موضوع این است که اگر صادقانه مشکلات و نقاط ضعف و قوت خود را با فرد مشاوره دهنده به خود مطرح نکنید، او نیز نمی تواند به شما کمک کند تا بتوانید شریک زندگی مناسبی را برای خود انتخاب کنید.
متأسفانه یکی از مهمترین مشکلاتی که در مشاوره قبل از ازدواج در ایران وجود دارد این است که زن و شوهری که قبل از ازدواج برای مشاوره قبل از ازدواج مراجعه نکردهاند و به روش خواستگاری و سنتی و یا به نوعی با دوستی و دانشگاه با یکدیگر آشنا شدهاند، مراسم معمول قبل ازدواج به صورت خواستگاری، بله برون، ازدواج و غیره را طی کردهاند، بعد از مدتی که زندگی مشترک تشکیل داده و به نوعی سر خانه زندگی خود رفته اند، مشکلات به صورت اختلاف سلیقه و تفاوت ها در زندگی مشترک ظهور پیدا میکند.
البته نمی توان گفت که افرادی که مشاوره قبل ازدواج انجام می دهند، اصلا دچار مشکل در طول زندگی با همسر نمی شوند و مشاوره قبل ازدواج رفتن می تواند ضمانت صد در صدی بدهد برای اینکه اصلا در آینده اختلاف نظر و یا بحثی صورت بگیرد.
دکتر ندا فرزانه روانپزشک و خانولده درمانگر تأکید می کند که افرادی که مشاوره قبل از ازدواج درست و حرفه ای داشته اند، احتمال اینکه این مشکلات برایشان بعد از تشکیل زندگی اتفاق بیفتد بسیار کمتر است. به این علت که در روند مشاوره قبل از ازدواج با نقاط قوت و ضعف یکدیگر آشنا شده اند، راهکارهای کلیدی درست برای بیان درست و صحیح درخواست های خود از همسر آینده شان را یاد گرفته اند. همین مسئله می تواند باعث کمتر انجام دادن واکنش های نابالغانه به صورت ساده همان واکنش های خام و نسنجیده می شود. همین مسئله می تواند موجب تداوم رابطه زن و شوهر شده و به نوعی غیر مستقیم باعث کاهش احتمال طلاق در آینده بشود.
آمادگی پیش از ازدواج برای انتخاب زوج مناسب برای ازدواج امری بسیار مهم است. از توصیه هایی که برای انتخاب همسر در مشاوره قبل از ازدواج مفید است، میتوان به بعضی موارد اشاره کرد. یکی از مهمترین موارد این است که در مراحل آشنایی برای ازدواج تمام خواسته های خود را طبقه بندی کنید و بر اساس اولویت آنها را با همسر آینده تان در میان بگذارید. در این میان خواسته های اولویت بندی شده شما چند ستون را تشکیل می دهند. در یک ردیف تمام ویژگی هایی که حتما همسر آینده تان “باید” دارا باشد را بنویسید. در ردیف بعدی تمام ویژگی هایی که “نباید” همسر آینده تان داشته باشد، را یادداشت کنید. در ردیف بعدی نیز برای خود ویژگی هایی که ترجیح می دهید در همسرتان وجود داشته باشد را یادداشت کنید. به ندرت پیش می آید که روابط پس از ازدواج هیچ مشکلی نداشته باشند. به هرحال بعد از ازدواج، اختلافات و یا تغییرات سلیقه در بین زن و شوهر نمود مییابد . اکثرا در این بنا به موارد خانوادگی مسائل فرهنگی و غیره پس از بروز مشکل زن و شوهر سعی می کنند به تنهایی و سپس با کمک بزرگان فامیل مشکل خود را حل کنند بجای اینکه برای زوج درمانی مراجعه کنند که این یک روش حل مشکل اشتباه است. بنابراین زوج درمانی یکی از روش هایی است که در این موارد موثر واقع می شود.
زوج درمانی بهتر است در حضور زن و شوهر انجام شود اما در برخی موارد یکی از دو نفر از حضور در این جلسات اجتناب می کند که توصیه می شود جلسات درمانی با یک نفر آغاز شود تا بررسی شود که آیا زوج دیگر نیز علاقه دارد که زوج درمانی با همسرش انجام بدهد یا خیر و پس از برگزاری چند جلسه احتمال اینکه شخص دوم ملحق شود وجود دارد یا خیر. در جلسه زوج درمانی، درمانگر نظرات شخصی خود را بیان نمی کند بلکه با تسهیل تغییرات به زن و شوهر کمک می کند رابطه موثرتری برقرار کنند و با راهنمایی های مشاور به نتیجه مثبتی برسند.
از کلیدهای ار تباطی بهبود روابط در زمان آشنایی قبل از ازدواجَ، میتوان به روشهایی برای بیان بهتر درخواستهای خود برای درک شدن بهتر خواسته های خود توسط طرف مقابل اشاره کرد.
کلمات و جملاتی که فرد طرف مقابل از شنیدنشان احساس سرزنش نشدن و قضاوت نشدن از جانب شما را نداشته باشد.مثل موارد زیر:
از اینکه به نیازهای من توجه میکنی ازت ممنونم
خوشحالم که من رو همون طوری که هستم، قبول داری
خیلی خوبه که مسائل را باهمیگه مطرح کنیم و راه حلهای مشترک براشون پیدا کنیم
خیلی خوب میشه که بعد از ازدواج هم بتوانیم زمان هایی را برای بیان درخواست هامون اختصاص بدیم
در پایان دکتر ندا فرزانه تاکید دارد که صد البته که این جملات به صورت کلیشه ای و به اصطلاح “طوطی وار ” نباشند تا بتوان در زمان مشاوره قبل از ازدواج بتوان آشنایی درستی از یکدیگر به دست آورد که آیا دو نفر به عنوان زوج مناسبی برای ازدواج با یکدیگر هستند یا خیر.