زوج درمانی موثر از موثر ترین کارهای جلوگیری از طلاق است. در این مقاله دکتر ندا فرزانه روانپزشک و زوج درمانگر خانم در مورد بعضی از چالش برانگیزترین مسائل زوج درمانی مدرن ، مطالبی را برای اطلاع رسانی به خواننده های محترم سایتشان بیان کرده اند .یکی از این چالشها در مواقعی هست که فقط یکی از زوجین برای زوج درمانی به زوج درمانگر و مشاور مراجعه میکند. در مواردی که یکی از زوجین به تنهایی برای زوج درمانی به صورت حضوری و یا آنلاین مشاوره را درخواست می کند، به او گفته می شود که حتما برای داشتن جلسه های زوج درمانی، حضور و رضایت زوج دیگر نیز الزامی است و نیاز به حضور زوج دیگر هم برای بررسی وضعیت رابطه بین زوجین هست. بنابراین در این موارد، مورد مهم قانع کردن زوج دیگر برای حضور در جلسه حضوری و یا آنلاین زوج درمانی هست.در سال های دور به علل فرهنگی، در اغلب موارد برای درخواست جلسه های زوج درمانی، اکثرا خانم ها در ابتدا به مشاور مراجعه میکردند اما خوشبختانه در بسیاری از موارد، شوهر برای دریافت راهنمایی و مشاور در ابتدا مراجعه می کند. در این مقاله به ۸ نکته مهم که می تواند در طول جلسات زوج درمانی مفید باشد، برای خوانندگان محترم سایت اشاره می شود. یکی از اهداف من از نوشتن این مقاله این هست که اطلاع رسانی درست به زنان و شوهرهایی که برای زوج درمانی مراجعه می کنند بشود تا بتوانند نتیجه مناسب درمانی را بگیرند.
۱- قبل از جلسه زوج درمانی چه کار کنم؟
یکی از سوال هایی که از مشاور آنلاین روانشناسی و روانپزشکی در مورد زوج درمانی پرسیده می شود این است که: “قبل از جلسه زوج درمانی چه کار باید کرد؟”
در طول جلسه اول مشاوره زوج درمانی یکی از توصیه های مفیدی که در موارد لزوم می توان به زوجین داشت این است که وقتی که زوجین مراجعه میکنند، لیستی از مشکلات ارتباطی و روابط جنسی خود را قبل از شروع درمان تهیه کنند تا در موارد لازم در اختیار مشاور و زوج درمانگر بگذارند تا بتوان بصورت طبقه بندی شده مسائل زوجین را بررسی کرد.
البته بسیاری از موارد در طول جلسات پیش آمده که بعد از بررسی اولیه مشکلات مشخص شده است که مسئله ای که برای یکی از زوجین به عنوان مشکل مهم مطرح است، از نظر زوج دیگر کاملا غیر مهم هست. همین مسئله می تواند موجب عدم تفاهم شده و پیش زمینه بروز مشکلات دیگری نیز در زوجین بشود.
۲- لیست مشکلات خود را تهیه نمائید.
ندا فرزانه زوج درمانگر توصیه می کند که در جلسات هر کدام از خانمها و آقایان لیستی از مسائل مهمشان را تهیه و مطرح بکنند تا در صورت لزوم رسیدگی شود. متاسفانه در بسیاری از موارد با اینکه به زوجین تاکید می شود، فقط یکی از زوجین لیست مشکلات را تهیه می کند و وقتی که از زوج دیگر نیز میخواهیم که لیست خود را ارائه کند، زن یا شوهر بیان می کند که لیست را آن طرف دیگر نوشته و خودش حوصله ندارد که موارد تکراری را مجددا بنویسد.
وقتی که موارد چالش برانگیز را در زوج درمانی بررسی کنیم، میتوانیم بر روی استراتژی های درمانی هم برنامه ریزی درست داشته باشیم.
۳- در صورتی که تصمیم قطعی برای طلاق ندارید، ارزش شانس مجدد دادن برای زندگیتان وجود دارد
مورد مهمی که برای زوجین توصیه میکنم این هست که در صورتی که تصمیم قطعی برای طلاق ندارید، ارزش امتحان کردن زوج درمانی برای نجات زندگی خودتان و یا کودکان وجود دارد. بخصوص اگر که عشق و علاقه هنوز در ازدواج وجود دارد، روش زوج درمانی قبل از اینکه زوجین اقدام به طلاق بکنند، حتما توصیه می شود.
۴- علائم “فاز بد رابطه” با همسرتان را بشناسید.
مورد دیگری که در زوج درمانی مطرح میشود این هست که درگیری های لفظی، اختلاف سلیقه و موارد مشابه به اصطلاح فاز بد روابط با همسر در اکثر روابط حتی روابطی که عاشقانه نیز شروع شده باشند، وجود دارد. علل متفاوتی می تواند در شروع ” فاز بد” رابطه دخیل باشد مثلا اینکه یکی از زوجین بخاطر مسائل فردی، شغلی و یا خانواده اش دچار اضطراب و استرس شده است و به این خاطر شرایط روحی روانی مناسبی ندارد که می تواند باعث شروع درگیری با همسر شود.
مورد دیگر این است که روابط عاطفی بین زوجین مشکل پیدا کرده است که می تواند بر روی نحوه واکنش دادن به رفتارهای همسر تاثیر منفی بگذارد.
۵- قصد خود را از مراجعه برای مشاوره مشخص نمایید.
یکی دیگر از نکات مهم در جلسه های زوج درمانی این است که زوجین قصد خود را از زوج درمانی مشخص کنند. چه بسیار زوجینی که با قصد زوج درمانی به مطب مراجعه کرده اند ولی در جلسه هایی که با آنها به تنهایی صحبت می شود، یکی از آنها بیان می کند که “دیگه زوج درمانی فایده نداره خانم دکتر و اینکه حالا من فقط بخاطر بچه هام اومدم برای درمان یا بخاطر اجبار اینکه خانواده ها نگن که شما طلاق میگیرید من اومدم و از نظر من دیگه این زندگی تموم شده هست .” البته در این موارد مشخص است که زوجین به اصطلاح دیر برای زوج درمانی مراجعه کرده اند و احتمالا “طلاق عاطفی” بین زوجین رخ داده است و اگر این موارد پیش بیاید، ممکن است زوج درمانی دیگر نتیجه لازم را نداشته باشد.
۶- به تفاوت سلیقه های یکدیگر احترام بگذارید.
مورد بعدی که باید در زوج درمانی به آن رسیدگی بشود،آموزش دادن این نکته به زن و شوهر است که در جلسات زوج درمانی در مورد تفاوت های خود با طرف مقابل که به اصطلاح آنها را کلافه کرده و یا اینکه مشکل ایجاد کرده است، صحبت شود و بصورت صادقانه این موارد را در حضور مشاور و در صورت صلاحدید زوج درمانگر خود مطرح کنند. البته بهترین نتیجه زمانی حاصل می شود که تمامی این موارد در جلسه “مشاوره قبل ازدواج” و در حضور مشاور مطرح شده باشد.
البته در خیلی از موارد متأسفانه زوجین از شنیدن سلایق متفاوت همسر خود اجتناب میکنند و یا اینکه در طول جلسه و بعد از جلسه به یکدیگر بی احترامی می کنند. این مسئله در صورتیکه رعایت نشود، می تواند منجر به تشدید مشکلات زن و شوهر بشود.
۷- در صورتیکه یکی از زوجین خیانت کرده است، حتما به مشاور مراجعه کنید.
مواردی که در زندگی زناشویی، زن و یا شوهر به طرف مقابل خیانت کرده است، علاوه بر آسیب های روحی روانی که به زن یا شوهری که به او توسط همسرش خیانت شده است، وارد شده است بلکه اعتماد دو طرفه نیز خدشه دار شده است. البته تعریف “خیانت” در رابطه زن و شوهر می تواند، تعاریف متعددی داشته باشد. یکی از توصیه های خانم دکتر ندا فرزانه زوج درمانگر این است که قبل از ازدواج و در جلسه های “مشاوره قبل ازدواج” علاوه بر اینکه در مورد معیارهای همسر مورد علاقه خود صحبت می کنند،در مورد تعریف واژه خیانت نیز صحبت کنند تا به اصطلاح در طول زندگی خود از بروز سوءتفاهم اجتناب کنند. به طور مثال اینکه متاسفانه اکثر موارد خیانت را فقط رابطه جنسی با غیر از همسر تلقی می کنند، در صورتیکه ممکن است که همسرش علاوه بر این مسئله حساسیت های دیگری را نیز در زمینه ارتباط با جنس مخالف در محل کار، اقوام و فامیل نیز دارد که نیاز است در مشاوره قبل از ازدواج حتما زیر نظر مشاور خانواده مطرح شود.
۸- به “صمیمیت عاطفی” با همسر خود بیشتر از “جذابیت جنسی”او اهمیت بدهید.
همان طوریکه می دانیم، با گذشت زمان جذابیت جسمی زن و شوهر میتواند تغییر کند که بخصوص این مورد در خانمها بیشتر مطرح است بخصوص در زمان های حاملگی ، زایمان و دوران یائسگی که جذابیت جنسی و یا جسمی بخاطر تغییرات هورمونی می تواند کاهش یابد. بنابراین باید زن و شوهر با کمک زوج درمانگر خود این مسئله را آموزش ببینند که فقط در مورد مسائل ظاهری یکدیگر تمرکز نکنند.
دکتر ندا فرزانه زوج درمانگر و سکس تراپیست بیان می کند که در مقاله های دیگری نیز در سایت به نکات مهم دیگر که در مورد “زوج درمانی” مهم است، اشاره خواهد شد.