اضطراب بالا در بیماری دو قطبی

درصد بسیار زیادی از افراد مبتلا به بیماری دو قطبی دارای علائم اضطراب هستند. مقاله زیر توسط دکتر ندا فرزانه روانپزشک متخصص در مورد اینکه چرا درصد اضطراب در افراد مبتلا به اختلال دو قطبی بالا است؟ توسط ایشان برای خوانندگان محترم سایتشان تهیه شده است.

اسامی دیگری که برای بیماری دو قطبی (به درست یا غلط ) در فضای مجازی و سایت گوگل (Google) جستجو یا سرچ می شود، بیماری دو قطبی،اختلال دو قطبی،افسردگی شیدایی، دو قطبی، بای پلار، دوشخصیتی هستند. البته که مورد دو شخصیتی به غلط به کار میرود و بیماری دو قطبی با بیماری اختلال شخصیت مرزی (Borderline Personality Disorder) تفاوت فاحش دارد. اطرافیان فرد مبتلا به اختلال دوقطبی بخصوص خانواده و دوستان بخاطر اینکه تعاملات بین فردی و اجتماعی بیشتری با فرد مبتلا دارند، نقش بیشتری در زندگی فرد دارند. بنابراین مثل سایر بیماریهای روانپزشکی، اطرافیان فرد مبتلا به اختلال دوقطبی نیز باید از ماهیت بیماری،درمانها و مواردی که موجب بدتر شدن و یا بهتر شدن وضعیت روانی فرد میشوند، اطلاعات کافی داشته باشند.
بیماری دوقطبی معمولاً در سنینی پایین تر از اختلالات افسردگی ماژور شروع می شود و می تواند حتی از سنین کودکی تا در موارد نادرتر در میان سالی و افراد مسن نیز شروع شود. معمولاً شروع بیماری دو قطبی زودتر از شروع بیماری افسردگی عمده است. همچنین مصرف مواد مخدر و یا احتمال وابستگی به الکل در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی بیشتر از افراد با اختلال افسردگی عمده می باشد.
اختلال افسردگی در افراد طلاق گرفته و یا افراد مجرد شایع تر از افراد متأهل است. شاید علت این است که بیماری دو قطبی در سنین پایین تری در فرد شروع می شود که این مسئله می تواند در فرد تأثیر منفی بر روی مسائل عاطفی و یا روابط عاطفی و زناشویی داشته باشد. معمولاً برخلاف اختلال افسردگی اساسی، میزان بیماری دو قطبی یا بای پلار در افراد با گروه های اقتصادی اجتماعی بالاتر بیش تر از افراد با سطح طبقاتی مالی و فرهنگی پایین تر است.

از سایر بیماری های روانی که می تواند در افراد با بیماری بای پلار به طور همزمان وجود داشته باشد، می توان اختلالات سوء مصرف مواد، اعتیاد به مواد مخدر، اختلال اضطراب منتشر و اختلالات خوردن به صورت پر اشتهایی عصبی یا پرخوری عصبی را نام برد. همچنین میزان حملات پانیک یا حملات وحشت زدگی و اختلال وسواسی- جبری نیز می تواند در افراد مبتلا به بیماری دو قطبی بیش تر از افراد عادی باشد.

از حدود تقریبا ۱۰ سال قبل، تحقیقات بیشتری در مورد اهمیت درک اختلالات دوقطبی و مکانیسم های زیربنایی آن از نظر جنبه های روان شناختی، نقش رژیم غذایی و تغذیه مناسب، اعتیاد به مواد مخدر و یا علل مرتبط دیگر با این بیماری مهم و جدی روانی شکل گرفته است. اکثر مواردی که در مورد عوامل موثر سایکولوژیک یا روان شناختی اختلال دوقطبی نوشته شده است، بیانگر این موضوع میباشند که چطور این بیماری مهم روانی از این جنبه نادیده گرفته شده است. در مقاله زیر جدیدترین نکات مرتبط با درمان و سیر علائم بیماری بای پلار برای خوانندگان محترم سایت بیان شده است.

 

روانپزشک غرب تهران

میزان بالای اعتیاد در افراد با بیماری دو قطبی که تحت درمان با داروهای روانپزشکی نیستند، بسیار بالاست:

میزان سوء مصرف مواد در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی بالاست که میتواند بین ۱۸ تا ۷۵ درصد باشد که در بررسیها مشخص شده است که در افراد مبتلا به بیماری دو قطبی که درمان داروئی نمیشوند این میزان اعتیاد به مواد مخدر بیشتر از افراد مبتلا به بیماری دو قطبی است که تحت درمان روانپزشک میباشند.از سایر عوارض درمان نشدن افرادی که بیماری دو قطبی دارند میتوان به میزان بالاتر طلاق و اختلاف در روابط عاطفی و زناشوئی با همسر، مشکلات در محل کار اشاره کرد که همین مسئله خودش میتواند نشانگر اهمیت مراجعه به روانپزشک در افرادی که اختلال دو قطبی دارند، باشد.

نقایص روانشناختی افراد مبتلا به بیماری افسردگی-شیدایی نیاز به درمان دارند:

یکی دیگر از زمینه های اصلی تحقیق روانشناختی در زمینه اختلال دوقطبی، آسیب پذیری شناختی را مورد بررسی قرار داده است که مطالعات متعدد نشان داده است که کمال گرایی و نیاز به تائید شدن توسط دیگران و نیز کمبود و نقص در مورد مهارت های حل مسائل در روابط اجتماعی و فردی نیز میتواند در افراد با بیماری افسردگی_شیدایی به صورت زمینه ساز و یا ثانویه به این بیماری مشاهده شود که این مسئله میتواند در عدم پذیرش بیمار مبتلا به این اختلال در مورد لزوم مصرف داروی روانپزشکی تجویز شده توسط روانپزشک و یا رواندرمانی به صورت درمان تکمیلی موثر باشد.

درمان اصلی بیماری دو قطبی کدام است؟ دارو یا رواندرمانی؟

البته درمان اصلی بیماری دو قطبی ” درمان دارویی” توسط روانپزشک به صورت مصرف داروهای مرتبط بنا به تشخیص روانپزشک میباشد، با این وجود رواندرمانی به صورت بعضی از اونواع درمانهای غیرداروئی نیز در این بیماری روانشناختی طبق جدیدترین مقالات توصبه شده اند که برای بهبودعملکرد بیمار، روابط اجتماعی، کاهش خشم و یا احساس گناه در مواردی که فرد به علت عدم درمان شدن دچار مشکلات خانوادگی، شغلی و یا زناشویی شده است، تحت نظر رواندرمانگر در کنار درمان دارویی توسط روانپزشک صورت میگیرد.

آیا مواد غذایی هستند که موجب بروز حالتهای شیدایی / مانیا در افراد با بیماری دو قطبی شوند؟

تجزیه و تحلیل بیش از ۱۰۰۰ نفر با اختلالات روانپزشکی ببماری دو قطبی نشان داده است که مواد شیمیایی حاوی نیترات که مورد استفاده در بعضی از فراورده های گوشت مثل سالامی، هات داگ می شوند ممکن است با حالت نیمه شیدایی، وضعیت خلقی غیرطبیعی را به همراه داشته باشند.

آیا اضطراب نیز در افراد مبتلا به بیماری افسردگی-شیدایی وجود دارد؟

با توجه به داده های حاصل ازبررسی بیش از ۳۴۰۰۰ بزرگسالان مبتلا به اختلال دوقطبی، در افراد مبتلا به این بیماری به احتمال اضطراب نیز به همان میزان احتمال افسردگی پس از یک دوره مانیا یا شیدائی بالا است. در بررسی های روانپزشکی مشخص شده است که اکثر افراد مبتلا به بیماری های دو قطبی مبتلا به حداقل یک اختلال جسمی و روانی دیگر نیز هستند. درصد بسیار بالایی از مبتلایان به بیماری بای پلار نیز چند بیماری روانی همزمان با همدیگر دارند که در افراد مسن، کودکان و انواع شدید بیماری دو قطبی این همزمانی بیشتر است. شایعترین بیماری های روانی که با بیماری دو قطبی همزمان می باشند عبارتند از: اختلالات اضطرابی، اعتیاد به مواد مخدر، بیماری بیش فعالی/ کم توجهی، اختلالات خوردن بخصوص پرخوری عصبی و بولمیا نوروزا، اختلالات کنترل تکانه، اختلالات شخصیت، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD). بر اساس تحقیقات سازمان بهداشت جهانی مشخص شده است که احتمال شیوع طول عمر حداقل یک بیماری روانی در جمعیت عمومی حدود ۴۶ درصد است. از طرف دیگر، حداقل حدود ۹۲ درصد افراد مبتلا به بیماری دو قطبی، یک بیماری روانی دیگر نیز همزمان دارند که نیاز به درمان همزمان هر دو بیماری برای بهبود کامل علایم بیماری است.

در زمانی که احساس کردم که افسرده شده ام، به کجا مراجعه کنم؟روانپزشک یا روانشناس؟

اختلال دوقطبی یا بای پلار اغلب به صورت نادرست بخصوص توسط پزشکان عمومی در ابتدا به عنوان بیماری افسردگی عمده تشخیص داده می شود.این در حالی است که نشانه های فاز افسردگی اختلال دوقطبی مشابه افسردگی اصلی هستند. بنابراین نیاز هست که در فردی که علائم اختلال افسردگی که در مقالات قبلی به آنها اشاره شده است مثل افسردگی، بی خوابی و عدم لذت بردن از زندگی حداقل به مدت دو هفته وجود دارد، فرد حتما به روانپزشک برای تشخیص و درمان درست از همان ابتدای بیماری مراجعه نماید چون درمان ابین دو بیماری مهم و جدی روانی متفاوت هستند. چه بسا شروع غلط درمان بیماری دو قطبی موجب بدتر شدن وضعیت روانی فرد شود.
دکتر فرزانه روانپزشک متخصص بیان می کند که خوانندگان محترم سایت میتوانند برای دریافت اطلاعات در مورد علایم بیماری دوقطبی و نیز راهکارهایی که افراد خوانواده بیماران مبتلا باید بدانند میتوانند به دو مقاله که در سایت با عناوین” افراد مبتلا به بیماری های طیف دوقطبی قسمت اول و دوم ” وجود دارد، مراجعه کنند.