آیا اختلالات افسردگی و چاقی دوران کودکی با هم مرتبط اند؟

ارتباط قوی بین چاقی کودکی با بیماری افسردگی در بزرگسالی وجود دارد. مقاله زیر توسط ندا فرزانه دکتر روانپزشک و روان درمانگر در مورد “آیا اختلالات افسردگی و چاقی دوران کودکی با هم مرتبط اند؟” توسط ایشان برای خوانندگان محترم سایتشان تهیه شده است.

به نظر می رسد چاقی و برخی از مشکلات خلقی از سنین کودکی حتی از حدود ۷ سالگی در افراد مستعد شکل میگیرند که این نتایج بر اساس جدیدترین مقالات ارائه شده در کنگره چاقی در اروپا در سال ۲۰۱۸ بوده است. بر اساس  این بررسیها مشخص شده است که چاقی مرضی میتواند با بعضی از مشکلات روانی مثل افسردگی و اضطراب ارتباط تنگاتنگی داشته باشد.

بر اساس این بررسی که بر روی بیش از ۱۷  هزار کودک در انگلستان بدون در نظر گرفتن وضعیت اقتصادی و اجتماعی انجام شد، مشخص شد که دختران و پسرانی که چاقی آنها از حول و حوش ۷ سالگی آغاز شده بوده است، در سن ۱۱ سالگی که مجددا آنها را بررسی کردند، میزان خطر ابتلا به بیماریهای افسردگی و اضطراب بالاتر بود و همچنین، میزان “توده بدنی” بالاتری در سن ۱۴ سالگی داشتند.

از علل احتمالی این ارتباط اختلالات اضطرابی و هیجانی و خلقی با چاقی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

مورد تمسخر قرار گرفتن توسط همسالان در مدرسه و یا فامیل، پایین بودن اعتماد به نفس و احساس تحقیری که به این کودکان در اثر متفاوت بودن  طرز برخورد و یا تبعیض گذاشتن رخ میدهد. علل ذکر شده میتواند با زمینه ساز شدن برای بیماری افسردگی در افرادی که سایر موارد زمینه ساز را دارند، موجب پرخوری هیجانی به صورت خوردن غذاهای پر کالری که ارزش غذایی ندارند، مشکلات خواب و بیداری به صورت خواب بد و بی قراری شود.

یکی از مهمترین مواردی که با توجه به یافته های این پژوهش مهم میتوان به دست آورد این است که با آگاهی داشتن از احتمال هم ابتلایی این سه بیماری مهم روانی بخصوص طیف اختلالات افسردگی با اختلالات خوردن و متابولیسم میتوان با پیشگیری به موقع با انجام مداخلات تشخیصی و درمانی در زمینه هم کنترل وزن و هم “سلامت روانی” میتوان عواقب منفی این موارد را در زندگی فرد به میزان چشمگیری کاهش داد است.

دوران بزرگسالی یک دوران بسیار حیاتی در شکل گیری و تکامل چاقی و بیماریهای خلقی است.البته، از طرف دیگر اینکه چگونه دقیقا این دو مسئله با یکدیگر در طول زمان مرتبط هستند نامشخص است چون مطالعات بسیار کمی تاکنون در مورد زمان شروع  و نیز هم زمانی این اختلالات در دوران کودکی و نیز نوجوانی انجام شده است.

مسئله مهم دیگری که به میزان بسیار قوی ای هم با افزایش احتمال چاقی و هم اختلال در سلامت روانی مرتبط است، ” سطح پایین اقتصادی و فقر فرهنگی ” میباشد البته این مسئله کاملا نامشخص است که آیا ارتباط بین این دو بیماری جسمی و بیماری روانی ثانویه به “سطح پایین اقتصادی و اجتماعی” هست یا نه. طبق این مطالعات، چاقی و مشکلات خلقی در حول و حوش۷ سالگی میتواند موجب افزایش احتمال همزمان بیماریهای چاقی با اختلالات افسردگی و اضطرابی در دوران بلوغ و بزرگسالی تا ۱۴ سالگی باشد البته این ارتباط بین چاقی در بچه های ۳ تا ۵ سالگی و اختلال افسردگی و اضطرابی وجود نداشت. البته مسئله مهمی که در تحلیل این ارتباط وجود دارد این است که موارد متعدد دیگری نیز به عنوان عوامل دیگر مهم وجود دارد مثل نقش والدین،نقش مدرسه و هم کلاسیها، سابقه خانوادگی بیماریهای جسمی مثل دیابت، چاق و کم کاری تیروئید، سابقه خانوادگی اختلالات روانی مثل افسردگی، اضطراب و اختلالات خلقی.